2020. április 30., csütörtök

Tavaszi textilkép készítése - quilt technikával, varrás nélkül

Akár még anyák napjára is elkészíthető egy hasonló ajándék. Biztosan örömet tudunk szerezni valakinek, aki kedveli a patchwork vagy quilt vagy foltvarrás néven ismert technikát.
Ennél a módszernél a látvány hasonló, ugyanúgy textildarabokkal dolgozunk, de varrás helyett hungarocell lapra dolgozzuk rá az anyagokat.
Hasznos tanács: mielőtt a végleges darabunknak állunk neki, próbáljuk ki egy kisebb lapon a vágásmélységet és a befűzést valamint, hogy mennyi ráhagyást igényel


Alapanyagok, eszközök: 
polisztirol lap (~3 cm vastag), (öntapadó vagy ragasztható) nyomat, színes textilek

Opcionálisan: karton hátlap, szatén szalag, fa betűzőéles, hegyes olló, tapétavágó (sniccer), fogpiszkáló, kés, (vizes bázisú) hobbiragasztó, munkalap

 1. Érdemes olyan rajzot választanunk vagy készítenünk, ami nem részletgazdag, inkább sematikus. A sablont ragasszuk fel a polisztirol lapra. A vonalak mentén hegyes tapétavágóval vágjuk be a minta minden vonalát a lappal együtt kb. 0.5-1 cm mélyen

2. A minta közepéről indulva egyesével töltsük ki a felületeket, szabadon használva a színes textileket. A betűző segítségével a vonal mentén dolgozzuk be az anyagot (ráhagyás ~0,5 cm), majd vágjuk le a felesleget és ismételjük meg. Bármilyen hegyes eszköz (kés, fogpiszkáló megfelel a célra).
Utoljára a keret marad, amelyre annyi anyagot hagyjunk, hogy befedje a polisztirol lap szélét és átlógjon a túloldalra is.









3. Gombostűvel vagy ragasztóval rögzítsük a hátlapon az anyagot, fedjük le kartonnal.
4. A kép oldala szalaggal is díszíthető
+1 tipp: A minta körvonalait még inkább kihangsúlyozhatjuk, elrejthetünk esetleges befűzési hibákat, ha - a fentiekhez hasonló módon - a végén fonalat is tűzünk a kontúrba.
                  

Nincsenek megjegyzések: