2020. június 8., hétfő

Táborok biztonságosan

Sokáig volt kérdéses, vajon a nyári táborok - napközisek és ottalvósak egyaránt - megtarthatóak-e? A COVID-19 miatt hozott intézkedések enyhülnek-e eléggé?

Táborszervezőként természetesen az is érdekelt, milyen feltételrendszer mellett várhatjuk a gyerekeket.

Megnyugodva vettük tudomásul, hogy a korábbi évek gyakorlatához képest alig kell változtatnunk. Talán ennek az az oka, hogy eddig is túl óvatosak vagy szigorúak voltunk?

A legfontosabb szempontunk korábban is az volt - a tartalmas és igényes program biztosítása  mellett- hogy minden táborozó felszabadultan, de biztonságban töltse velünk a turnust.

A szülők, akik ránk bízzák gyermeküket, sokszor csak az első napon találkoznak velünk személyesen - teljes megnyugvást a gyerekek napi visszajelzései jelenthetik, de ugye ismerjük azt a típust, aki nonverbális módon, "jó volt" szintű kétszavasokkal adja át a vele történteket...

Kísérletező táborban mindig fontos a védőfelszerelés :)

A kollégák felkészültsége, a megfelelő helyszín, a pedagógus- és gyereklétszám aránya, a jól kommunikált szabályok, a követhető napirend kialakítása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy épségben adjuk át a KisMestereinket szüleiknek az ötödik nap végén is.
Az étel biztonsága, a higiénia, a balesetmentes környezet megteremtése nem kis feladat a tapasztalattal rendelkező szervezőknek sem, a vírushelyzet most átgondolásra késztet minket is.
Nem várt szituációk mindig adódhatnak, de a gyors reakciókészség, az alkalmazkodás képessége elengedhetetlen azok számára, akik felelősséget vállalnak mások legféltettebb kincseiért.

Mi továbbra is olyan táborban gondolkodunk, ahol úgy óvjuk a gyerekeket, hogy közben ez nem megy az élmények és a felhőtlen vidámság rovására. 
A nyári vakáció adta örömökre, a kortársakkal tölthető gondtalan órákra a gyerekeinknek talán idén még inkább szükségük van.



Alul idézünk egy összefoglalót a táborok lebonyolításának feltételeiről.
(forrás: www.taborfigyelo.hu)

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a napokban a táborozás egészségügyi feltételeit. Az ismertetett adatok döntő többsége nem új információ, a 12/1991. (V. 18.) NM rendelet tartalmazta azokat, de a lényeget kigyűjtöttük Önöknek:
Egészségügyi előírás a táboroknak, hogy
- csak egészséges gyerekek és személyzet vehet részt a táborokban, ezt mindenkinek nyilatkozattal kell igazolni (a nyilatkozat a 12/1991. (V. 18.) NM rendelet mellékleteként érhető el),
- a tábornyitáskor kötelezően fertőtleníteni kell, a gyerekeknek pedig higiéniás oktatást kell tartani rögtön a kezdéskor,
- ha valaki megbetegszik a táborban, el kell különíteni. Az elkülönített gyermek mellé személyzetet kell rendelni, akinek részére a táborszervező kötelessége védőfelszerelést biztosítani, valamint
- azokban a táborokban, ahol több mint 300-an vannak, kötelezően egy orvosnak is kell a helyszínen lenni.

Nincsenek megjegyzések: