2020. április 10., péntek

Egg Experiment - Húsvéti kísérletezés

Idén elmaradnak a tavaszra tervezett foglalkozásaink, így a húsvétkor népszerű "Egg Experiment" bemutatóink is. A tojással kapcsolatos kísérletek, megfigyelések egyik izgalmas eleme a rugalmas héjú tojás, melyet otthon is kipróbálhat bárki.

A tojást sokan csak a kemény héj, a fehérje és sárgája hármasával azonosítják, de aki kicsit jobban figyel  piskótasütés előtt felütött tojásnál vagy akár a főtt tojás megpucolásánál is észreveheti a meszes héj alatt lévő rugalmas hártyát, mely valójában több héjhártya együtt.



A kísérlet célja, hogy a szilárd héjat eltávolítsuk, de a tojás mégis egyben maradjon.
Megvizsgáljuk, a rugalmas héj, mennyire ellenálló.

Hozzávalók: nyers tojás, ecet, pohár, papírtörlő, türelem

A tojást ecetbe mártjuk.Szinte percek múlva látható, amint az ecetsav reakcióba lép a tojás héjának mész tartalmával, melyet a tojás felületén számtalan buborék jelez.
Figyelem! Óvatosan az ecettel, szembe ne kerüljön és belélegzését is jobb elkerülni.
Az oldódás során szén-dioxid is keletkezik valamint kalcium-acetát, mely az ecet tetején úszó barnás trutyiként írható le leginkább.

Aki a képletekhez is vonzódik itt a reakció:
CaCO3 + 2 CH3COOH =  CO2 + Ca(CH3COO)2

Mi egy napot szántunk arra, hogy teljesen feloldódjon a kemény héj, ezután óvatosan kivettük, áttöröltük és folyó vízben leöblítettük. A sikeres kísérlet időtartama függ a tojáshéj vastagságától és az ecet töménységétől is.

Lámpával könnyen átvilágítható gumiszerű tojásunk óvatos pattogtatást is kibírt.











Nincsenek megjegyzések: