2011. április 5., kedd

Szivárványos pörgettyű (újrahasznosítunk)

Az anyagok, tárgyak újrahasznosítása sokszor alapja a napi feladataiknak. Ezúttal eldobandó Cd lemezek és üdítős kupakok voltak soron. A szivárvány színeiben pompázó pörgettyűvé tudtak átlényegülni a gyerekkezek között. A cd-vel azonos méretű kartonra festettük fel a hét színt. Előtte a színekről beszélgettünk, a fényről. Van egy spektroszkópom (mire nem jó a drágakő vizsgáló múlt), amiben a színeire bontott fehér fény kukkolható meg. Nagyon népszerű volt az eszköz a gyerekek körében.
Felragasztottuk a cd-re a színes a kartont, a cd hátlapjára előzőleg a közepén kilyukasztott kupakot rögzítettem pisztollyal. A pörgetéshez már csak egy fogpiszkáló hiányzott. Nagyon sokáig tudták versenyeztetni a játékot.

Egy videó is illusztrálja a sikeres projektünket.

Egy kiegészítő feladatot is készítettünk, szintén a fényre és a színekre alapozva. Színkeverő kártyát gyártottunk. Egy három részre osztott és hajtott kartonlap három "ablakába" három különböző színű transzparens papírt ragasztottunk: középre kéket, két szélére sárgát és rózsaszínt. Ha a karton lapjait egymásra hajtjuk a színkeverésre tudunk példákat hozni. 
rózsaszín+kék=lila
kék+sárga=zöld
rózsaszín+sárga+kék=szürke
A variációs lehetőségek végtelenek. Tudom, hogy azóta, már otthon is készítettek a gyerekek  más és más színekből álló keverőkártyát.



1 megjegyzés:

egy anya írta...

Most csináljuk! :)