2012. január 20., péntek

Madáretető - újrahasznosítás

Bár zordnak közel sem mondható az idei tél, nem ildomos elfelejtkezni szárnyas kis barátaink enni- és innivalójáról. A KisMesterek többsége madarász oviba jár, szívén viselik a madarak sorsát.

Az alapanyagok két meghatározó eleme a kiszolgált PET palack és a CD lemez, melyek a kis kezek által új és nemes funkcióra tettek szert.




Szentendre madáretetőinek számát igen jelentős mértékben növeltük. A gyerekek beszámolói alapján, volt akinél már elfogyot egy adag magkeverék.



Elkészítés:
A CD közepén befedtük a lyukat, mi dekorgumit tettünk rá.

Egy 2 vagy 1.5 literes palack felső egy harmadát használtuk, ott vágtuk el, ahol beszűkül. Ezen kívül két - 5 forintos felének megfelelő - nyílást is vágtunk, hogy a magokat ki tudják piszkálni, de ne ömöljön ki egyszerre.

Technokol ragasztóval jó alaposan bekenve felragasztottuka lemezre, ezt a lépést némi száradás után még egyszer meg lehet ismételni vagy ragasztópisztollyal megerősíteni a biztos tartás kedvéért.

Szalvéta technikával csalogató kismadarakkal díszítettük az üveget, jó alaposan lakkozva.

Ülőkét is kaptak egy vastag hurkapálcika formájában, ami két szemközti lyukon halad keresztül a palackon. (Gyertyalángban melegített, forró szeggel én fúrtam ki mindenkinek.)

A fellógatásra több mód is van, az átlyukasztott kupakot választottam én, amibe zsinórt fűztünk.

Nincsenek megjegyzések: