2010. február 6., szombat

Koszos lettem!

Fotó: Microsoft ClipArt
A Kis mesterek foglalkozások szembesítettek egy jelenséggel, amit már sejtettem korábban, de most már tényként kezelek. A gyerekek nem szeretik bemaszatolni magukat, a kezüket. Először azt gondoltam ez csak gyerekfüggő, vagy talán a korral hozható párhuzamba. Egyik sem igazán helytálló.
Úgy tűnik, inkább valami olyan helyzetben találják magukat, amihez nem szoktak igazán. Úgy látom, valamiféle szülői túlféltés is szerepet játszhat abban, hogy a gyerekek idegenkednek bekoszolni a kezüket. Ha festék, ragasztó, gyurma tapad rájuk, máris nem a feladatra figyelnek, zavarja őket. Próbálkoztam jobb belátásra bírni őket, hiszen elengedhetetlen, hogy a kezükkel tapasztalják meg a különböző anyagokat. Aztán bevetettem a figyelemelterelést is, de ez sem igazán segített. Most ott tart a dolog, állandó kéztörlőket teszek ki, hogy elhárítva az akadályt tovább léphessünk.
Szerettem volna festékes kéz- és lábnyomokkal kompozíciókat készíteni velük, de biztos, hogy nem aratna sikert.
Ti hogyan látjátok ezt? Egyáltalán fontos kérdés, hogy gyerekeink testközelből tapasztalják meg a környezetüket? A ti csemetéitek hogyan reagálnak hasonló helyzetekben?

2 megjegyzés:

Glinda írta...

Érdemes a nyomatozást megcsinálni azzal a gyerekkel, aki nem idegenkedik tőle. A munkája kikerülhet a falra és később az is kedvet kaphat, aki először idegenkedett. A szülői túlféltés szerintem is benne van.
Náluink készült már liba, mikulás szakál, falevél is nyomatokból - jó játék, ha beindul a dolog.

Klári B. írta...

eleinte nalunk is idegenkednek tole a gyerekek, de aztan hamar megszokjak. Persze kihangsulyozom nekik, hogy nem baj ha maszatosak lesznek, mert utana kezet lehet mosni. A keznyomokat, vagy annyi mindent a temperaval nem lehet maskepp elkesziteni. A daktilopikturahoz is a kezunket mocskoljuk be. Ovi kezdes utan nem sokkal ugyis megtapasztaljak ezt... peldaul a fa torzset es az agakat szoktunk kezunkkel temperaval nyomtatni, es ilyenkor csukloig maszatosak leszunk, de nem baj, mert van szapan, viz. A ragasztasnal nalam is sozktak kerni a kezmosast, foleg akkor ha mar zavarja oket, hogy nem tudnak ugy tovabb dolgozni. Van amikor nedvestorlot is hasznalunk, ha aprobb dolgokat ragasztgatunk, es az ujjunk folyton ragasztos lesz.