2019. március 4., hétfő

Tű a gyerekkézben

"Kés, villa, olló, nagyon is gyerek kezébe való" - vallom én ezt, mert úgy tapasztalom, a szülők biztos, ami biztos alapon, inkább tiltják ezen eszközök használatát, pedig a gyerekek javát szolgálná, ha megkaparinthatnák őket. Bizony időráfordítást igényel, hogy koruknak megfelelő módon képessé tegyük gyermekeinket a szúró és vágó tárgyak  használatára és elmagyarázzuk pontosan a veszély elkerülését.
Egy pici kézbe is adhatunk műanyag kést, aminek ha csupán a megfogását helyesen sajátítják el, egy lépéssel közelebb jutunk a későbbi balesetek elkerüléséhez. Remek tanuló ollók vannak, balkezesek részére szintén. Hagyjuk, gyerekünket, hogy papírlapok és különböző anyagok sorát szabdalja fel, mert többszörösen megtérül a kukában landoló szemétkupac értéke. Gyerekünk manuális intelligenciája fejlődik, magabiztosabbá válik. Szerintem rosszabb az a variáció, ha a kíváncsiságuktól hajtva, titokban, szülői útmutatás nélkül próbálkoznak az éles tárgyak felfedezésével.

Ugyan a közszájon forgó mondás nem tér ki a tűre, de én szintén a fenti tárgyak közés sorolnám.
Körültekintéssel és odafigyeléssel, 5 éves középsős gyerekeknek én már szívesen megmutatom a varrás alapjait. Fiúk és lányok egyaránt készségesen vették kezükbe az otthon jellemzően tiltott tárgyat.
Finommotorikát egyértelműen fejleszt és a térérzékelésben, térlátásban is szükséges készségeket támogat ez az igen összetett tevékenység.
A gyerekeknek nagy méretű (21-es) tompa tűt választottam, de kaphatóak műanyag tűk is, amik szintén alkalmasak lehetnek.
Előre lyukasztottam kartont részükre, melyet tetszés szerinti sorrendben, színátmenetes cérnával fűztek át. A legnehezebb feladatnak annak átlátása TŰnt, hogy arról az oldalról folytassák a varrást, ahol az előző lépésben befejezték.
A végső alkotás egy virág volt (mi már a tavaszt csalogatjuk), mely a következőből épült fel: egy nagyobb méretű kivarrt közepű virág, egy a varrás körének megfelelően kivágott közepű, kisebb virág felülre ragasztva. Zsenília drótból hajlított szár, amit egy karton koronggal rögzítünk a virág hátulján.






Nincsenek megjegyzések: