2018. december 17., hétfő

Kristályosodás

Úgy tűnik, az idei tél hóelvonással sújtja a szánkózni vágyó KisMestereket is. A kísérletező szakkörön mégis megidéztük a hópelyheket. Beszélgettünk a kristályokról, előfordulásukról, keletkezésükről.
Mikroszkóp alatt a háztartásban is fellelhető kristályformákat vizsgáltunk, különböző cukrokat, sót, rézgálicot tettünk a nagyító alá.
Zsenília drótból hópehely és egyéb formákat hajlítottunk, amelyek hasznos eszközök egy otthon elvégzendő kísérlet, a túltelített oldat kristályosításakor. Recepttel a kezükben és szülői engedéllyel, bórax oldattal távoztak az óra végén, kíváncsian várom, hogy a jövő hétre sikerül-e elkészíteniük a saját kristályukat.
Cukorral és konyhasóval vagy timsóval is elvégezhető a kísérlet.

Nincsenek megjegyzések: