2012. április 16., hétfő

Mágneses tangram

Kísérletező foglalkozás+mágnesesség+Húsvét= tojás tangram
Akár ennyi is elég lenne bejegyzésként, hiszen világos az egyenlet mint a nap, ugye?

A Kísérletező KisMesterek szakkörön visszatértünk a mágnesesség témaköréhez, amivel már a golyópálya készítésénél is foglalkoztunk. Mivel éppen csak elhagytuk a nyulas ünnepet, gondoltam itt az ideje előrukkoljak a mágnesen tangram tojás formájú változatával.

"A tangram egy ősinek reklámozott, de valójában a 18-19. századból eredő kínai kirakójáték. A Játék nevének jelentése: a ravaszság hét deszkája, mert az eredeti változat hét darab, tannak nevezett darabkából áll, amelyek együtt egy négyzetet alkotnak (...). A hét építőelemből előre megadott formákat kell kirakni úgy, hogy ahhoz az összes darabkát fel kell használni és a darabkák nem fedhetik egymást." startlap.hu



Egyetemes könyvtárunkban, az Interneten találtam a tojás tangram rajzára. Ebből kiindulva állt össze a fejemben a mágneses játék megvalósítása, de persze sima kartonból kivágva is élvezetes időtöltés.

A játék elkészítése pontosságot igényel leginkább. Akkor lesz tökéletes, ha a tojásformát akkurátusan a vonalak mentén vágjuk fel.
1. dekorgumira papírragasztóval felerősítettem a tojás rajzát
2. a gyerekek szétvágták a 9 részt és leszedték a papír réteget
3. felragasztották mágneslapra és ismét kivágták a részeket
4. vastag kartonlapot (kb. 10-12 cm) bekentük mágnesfestékkel, ami vasporral kevert festék
5. színes fedlapot kapott, kilyukasztottuk, színeztük



Nincsenek megjegyzések: